- Wat te doen met vervolg................

Klauwtenen

Wat zijn klauwtenen?

Een stand-afwijking van de tenen noemen we een klauwteen. De eerste twee gewrichten zijn gebogen in een onnatuurlijke hoek. Kenmerkend aan klauwtenen is dat tijdens het staan de top van de teen de grond niet raakt. Dit in tegenstelling tot hamertenen, waarbij de top van de teen wel de grond raakt. Klauwtenen zweven als het ware boven de grond. Tijdens het lopen kunnen de klauwtenen wel de grond raken.

Beschrijving

Een onnatuurlijke kromming van de tenen worden klauwtenen genoemd. Bij een klauwteen is er een buiging ontstaan tussen het eerste en tweede kootje van de teen. Een klauwteen kan dynamisch (nog beweegbaar) en gefixeerd (blijvende stand) zijn. Een gefixeerde klauwteen kan pijnlijk zijn. Doordat een klauwteen omhoog staat drukt deze tegen de schoenen en kan er eelt en/of een likdoorn ontstaan.

Symptomen

Bij klauwtenen is er een buiging ontstaan tussen het eerste en tweede teenkootje. Het derde teenkootje is niet gebogen. Doordat de eerste twee kootjes door de buiging omhoog gaan staan, zweeft het derde kootje boven de grond. In tegenstelling tot hamertenen raakt het derde kootje de grond niet. Klauwtenen ontstaan met name bij de 2e, 3e en 4e teen. De 5e teen kan echter ook in een klauwstand trekken. Klauwtenen ontstaan vaak bij een holle voet maar kunnen ook ontstaan bij personen met neurologische aandoeningen zoals spasticiteit of verlamming of bij diabetes mellitus. Op het gewricht tussen het eerste en tweede kootje kan eelt en/of een likdoorn ontstaan. Ook op de top van de teen kan eelt en/of een  likdoorn ontstaan.

Oorzaken van een klauwteen

De meest voorkomende oorzaak is dat de banden en pezen die de teen laten buigen te kort zijn geworden. Dit kan ontstaan bij een veranderde stand van de voeten. Vaak is dit het geval bij holle voeten. Bij holvoeten is er veel druk op de voorvoet waardoor de spierkracht van de tenen sterk is en de tenen als het ware omhoog worden getrokken. Bij een scheefstand van de grote teen (hallux valgus) kan deze de tweede teen omhoog duwen waardoor deze in gefixeerde stand blijft staan. Klauwtenen kunnen ook ontstaan bij reumatische aandoeningen, neurologische aandoeningen of diabetes mellitus. Het langdurig dragen van te kleine schoenen kan eveneens leiden tot klauwtenen.

Wat kunt u zelf doen

Laat u goed adviseren bij de aanschaf van schoenen. Uw medisch pedicure van ProVoet kan u hierbij helpen. Eventueel kan zij u doorverwijzen naar een podotherapeut voor corrigerende zolen. In sommige situaties kan een operatie door een erkend orthopedisch chirurg mogelijk een definitieve oplossing bieden.

Klauwtenen behandelen

De medisch pedicure kan de huid en nagelproblemen aan uw klauwtenen behandelen en u voorzien van advies.

Niet iedereen heeft pijnklachten aan de klauwtenen en niet iedereen met klauwtenen krijgt eelt of likdoorns. Indien er eelt en/of likdoorns ontstaan dan kan uw medisch pedicure druk regulerende oplossingen bedenken. Deze moeten echter wel passen in uw schoenen. De medisch pedicure zal beoordelen welke schoenen het meest geschikt zijn voor uw voeten.

Soms kunnen corrigerende steunzolen de pijnklachten verminderen of ervoor zorgen dat de tenen iets minder omhoog komen te staan in de schoenen. Uw medisch pedicure zal u doorverwijzen indien dit nodig is.

Zijn conservatieve behandelingen niet afdoende, dan kan mogelijk een operatie worden overwogen. Dit kunt u met uw huisarts bespreken.

Heeft u risicovoeten? Maak dan voor de behandeling van uw klauwtenen een afspraak met de medisch pedicure van ProVoet.

 

Schimmelnagel (Onychomyycose)

Wat is een schimmelnagel 

Schimmelnagels  kunt u herkennen aan een bruine of gele verkleuring die ontstaat aan de zijkanten van uw nagel. Meestal begint het bij de nagel van de grote of kleine teen. In sommige situaties kunnen schimmelnagels worden behandeld. Houd er alleen wel rekening mee dat dit 9 tot 12 maanden kan duren en u thuis dagelijks de nagel moet behandelen. Ook moet u de oorzaak dan aanpakken en zorgen dat de druk en wrijving wordt verminderd.

Beschrijving schimmelnagel

“Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven.” Zo denken de meeste mensen over schimmelnagels, maar wist u dat een schimmelnagel in sommige situaties goed te behandelen is?

Symptomen schimmelnagel

Schimmels vertonen zich meestal het eerst onder de nagels van uw grote teen of juist uw kleine teen. Deze tenen staan namelijk het meest onder druk in uw schoenen. U kunt een schimmelnagel herkennen aan een bruine of gele verkleuring aan de zijkanten en bovenkant van uw nagel. De lengtegroei van de nagel is geremd en daardoor kan de dikte van de nagel toenemen. Soms is de verkleurde nagel erg brokkelig of zit deze los.

Wilt u zeker weten of er sprake is van een schimmelinfectie? Laat dan een biopt van uw nagel afnemen. Bij een biopt knipt huisarts een klein stukje van uw aangetaste nagel af en stuurt dit op naar een laboratorium. Omdat er tientallen andere redenen kunnen zijn waarom uw nagel verkleurt of verdikt,  is onderzoek op aanwezigheid van schimmelsporen belangrijk.

Een schimmelnagel wordt in de medische wereld Onychomycose genoemd, maar is in de volksmond ook bekend als kalknagel of schimmelnagel. Een kalknagel is echter geen schimmelnagel.

Oorzaken schimmelnagel

In Nederland heeft naar schatting circa 26% van de bevolking een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate u ouder wordt. Ook personen met een verminderde weerstand (mensen met diabetes mellitus of mensen die chemotherapie ondergaan) hebben een grotere kans op schimmelnagels, door medicijn gebruik kunt u ook schimmelnagels oplopen. Als u last heeft van een schimmelinfectie op de huid van uw voeten is het risico op een schimmelinfectie onder uw nagels ook groter. Een verdikte nagel kan druk veroorzaken op uw huid, met pijnklachten tot gevolg.  

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Is er echter sprake van een beschadiging van de nagel, dan is de kans op een schimmelinfectie ook groter. Als de verbinding tussen de nagelplaat en het nagelbed is verbroken, hebben schimmelsporen de ruimte om te kunnen uitbreiden. Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. De vochtige nagelplaat is daardoor een aantrekkelijke plek. Sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen, hotels en sauna’s kunt u een schimmelinfectie oplopen. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Maar u kunt ook een schimmelinfectie oplopen als u in een schoenenwinkel nieuwe schoenen past zonder uw eigen kousen te dragen.

Als u zelf een schimmelinfectie heeft opgelopen dan bent u een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden die heel lang besmettelijk blijven.

Wat kunt u zelf doen

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. U kunt het volgende doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 • was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
 • droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. Een absorberende tissue is hierbij handig
 • draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen
 • vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s
 • trek elke dag schone sokken aan
 • kies bij voorkeur voor schoenen van echt leer
 • pas nooit met blote voeten nieuwe schoenen in een schoenenwinkel
 • wissel regelmatig van schoenen en draag schoenen niet te lang achter elkaar
 • draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s

Schimmelnagel behandelen

Een schimmelnagel geneest vrijwel nooit vanzelf. Is de nagel door schimmel geïnfecteerd, dan kan de infectie zich langzaam uitbreiden. Met als mogelijk gevolg dat alle nagels van uw tenen worden aangetast.

De behandeling van schimmelnagels is een langdurig traject en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 • orale medicatie die is voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog in combinatie met een lokaal antischimmelmiddel
 • een lokaal antischimmelmiddel. Middelen met miconazole en terbinafine zijn in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Andere middelen zijn op de vrije markt verkrijgbaar en bevatten natuurlijke bestanddelen

Daarnaast hebben ook uw schoenen een behandeling nodig, in de vorm van een spray of poeder met schimmeldodende bestanddelen.

Bij de medisch pedicure kan u uw verdikte nagels dunner laten frezen waardoor alle aangetaste delen worden verwijderd of los zittende nagels zover mogelijk weg laten halen, tevens kunt u dan de juiste medicatie bij ons kopen om dagelijks te druppelen, het beste werkt dit als de schimmel nagel zo ver mogelijk is weg gehaald. Ik werk vooral met het merk Mycored waar ik vaak al goede resultaten mee heb geboekt.

Houd er rekening mee dat het 9 tot 12 maanden kan duren voordat de schimmel uit uw nagels is verdwenen. 

Heeft u risicovoeten? Maakt u dan voor de behandeling van uw schimmelnagels een afspraak met de medisch pedicure.

 

Pseudomonas Nagel (zeer besmettelijke Bacterie) zie afbeelding bij foto's

Wat is een pseudomonas nagel 

Een pseudomonasnagel verwijst naar een groene verkleuring van één of meerdere nagels van de voeten, veroorzaakt door een infectie met de Pseudomonas bacterie. De aandoening komt voor bij mensen die hun voeten regelmatig vochtig hebben, en regelmatig gelnagels als versiering laten zetten op de nagels. ( zowel handen als voeten ) om deze gel eraf te krijgen wordt vaak de nagelplaat beschadigt door vijlen en kan hier de bacterie groeien.

Hoe ontstaat een pseudomonas nagel

De veroorzaker is de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Deze bacterie houdt van vochtige en warme omstandigheden en groeit het beste bij een temperatuur tussen 37 en 40 graden Celsius, dus meestal als de weerstand erg laag is.

Hoe herken je een pseudomonas nagel

Je ziet een groen grijze verkleuring van één of meerdere nagels.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld van een pseudomonas nagel ?

De diagnose wordt op het klinisch beeld vermoed maar is pas definitief na een positieve kweek van een stukje van de getroffen nagel. Dit zou u door de huisarts kunnen laten doen.

Wat is de behandeling van een pseudomonas nagel ?

Vaak is het goed om de nagel bij de medisch pedicure zover mogelijk te verwijderen, en vervolgens een kuurtje orale antibioticum (via de huisarts bijv. ciprofloxacine of trimethoprim-sulfamethoxazole)  hierdoor kan de bacterie gedood worden.

Wat kunt u zelf aan een pseudomonas nagel doen ?

De huid van de voeten goed droog houden. Vooral goed tussen de tenen afdrogen. Droog föhnen van deze gebieden wordt ook sterk aangeraden na iedere wasbeurt, om dit alles te voorkomen kunt u bij mij een onderhoudskuur kopen van het merk Mykored deze heeft een hoge antibacteriële werking, en zorgt er ook voor dat er geen onaangename geur ontstaat.

Wat is het beloop van een pseudomonas nagel ?

Een pseudomonas nagel kan vaak terugkeren zeker onder bovengenoemde risicogroepen.