- Wat te doen met .....................

Clavus (Likdoorn)

Wat is een likdoorn
Een likdoorn (clavus) is een vaak pijnlijke, conisch naar binnen groeiende eeltplek (verharde eeltkern). Deze komt voor op plaatsen waar veel en vaak druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend. Dit zorgt voor overmatige eeltvorming op een geconcentreerde plek van uw voet. Een likdoorn komt vaak voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de tenen. Maar ook op handpalmen kunnen likdoorns ontstaan. Een likdoorn kan pijnlijk zijn, het kan voelen alsof er een spijker in de voet zit.

Beschrijving likdoorn
Een likdoorn, wordt in de volksmond ook wel eeltpit of eksteroog genoemd. Waar een eeltpit een andere benaming is voor een likdoorn, is een eksteroog iets anders. Het betreft twee verschillende vormen van eelt:

· Bij een likdoorn groeit er een spitse punt van eelt naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door druk van buitenaf op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt. Doordat deze punt van eelt kan drukken op de zenuwen en bloedvaten kunt u last hebben van een pijnlijke plek aan uw voet.

· Een eksteroog is een ronde schijf eelt die zich meestal op de buitenzijde van de tenen bevindt. Bij een eksteroog drukt de schijf eelt in de huid maar is er geen sprake van een naar binnen groeiend eeltpunt.

-Een eksteroog kan net zo veel pijn veroorzaken. Zowel een likdoorn als een eksteroog zijn goed te voorkomen door wrijving op tijd op te merken en goed passend schoeisel te dragen dat fijn zit.

-Een likdoorn is soms moeilijk te onderscheiden van een wrat. Een eeltpit kan namelijk soms zacht aanvoelen, maar meestal voelt deze ietwat hard aan en vaak is de grens tussen de eksteroog en de ‘gewone’ huid goed te zien.

We maken onderscheid tussen verschillende soorten likdoorns:

Reguliere likdoorn (clavus):
-een pijnlijke ophoping met naar binnen groeiende kern van de opperhuid door druk of wrijving.

Weke variant (clavus interdigitalis):
-komt voor tussen de tenen. Hier is de huid vaak week en zacht. De weke variant is over het algemeen witachtig van kleur en één van de pijnlijkere varianten. Dit komt doordat er continu druk op staat. Meestal wordt een weke likdoorn veroorzaakt door de stand van de voeten of de tenen in combinatie met het dragen van te smalle schoenen. het is vaak beter om een orthese tussen de tenen te dragen deze kan uw medisch pedicure ook voor u maken. (zie prijslijst)

Vasculaire variant:
-bij deze likdoorn zijn er bloedvaatjes meegegroeid en is te herkennen aan de donkere puntjes die zich in de eeltpit bevinden. Deze gaat meestal bloeden als deze wordt weggesneden de medisch pedicure  behandeld naderhand meestal met een chemische pakking.   (zie prijslijst chemisch pakking)

Neurovasculaire likdoorn:
-bij deze variant zijn er zenuwen en bloedvaatjes meegegroeid. Als deze wordt weggesneden door uw  medisch pedicure is het vaak belangrijk om naderhand een chemische pakking aan te leggen. Een neurovasculaire likdoorn is erg pijnlijk en kan snel bloeden als deze wordt weggesneden, omdat er bloedvaatjes tussendoor lopen.    (zie prijslijst chemisch pakking)

Zaadlikdoorn:
-deze ontstaat zonder dat er sprake is van enige wrijving of druk, lijkt op een klein graankorreltje en doet geen pijn. Zaadlikdoorns komen veel voor bij een hele droge huid. Er kunnen meerder zaadlikdoorns op de voetzolen aanwezig zijn.

Symptomen
-Een likdoorn wordt ook wel omschreven als een glasachtig geel plekje met een donkere kleur in het midden of als een pijnlijk plekje of bult onder de voet. Een likdoorn is naar binnengroeiend wigvormig van vorm en heeft een duidelijk zichtbare grens met de normale huid. De plek is maximaal enkele millimeters groot. Een likdoorn kan ook aanwezig zijn onder het eelt. Soms is een likdoorn niet direct van buitenaf zichtbaar. Een likdoorn kan pijnlijk zijn en bevindt zich meestal op een van de volgende plaatsen: op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de tenen.

Likdoorns voelen over het algemeen hard aan, maar er bestaan zoals eerder beschreven ook zachte likdoorns. Het kan dus lastig zijn om een likdoorn van een voetwrat te onderscheiden. Het verschil tussen een likdoorn en een wrat is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als u er bovenop drukt. Daarnaast is er bij likdoorns op de voetzool een verschil in pijnbeleving bij het afwikkelen. Een likdoorn geeft pijnklachten als u staat terwijl een wrat pijnlijk is als u afzet. Een wrat heeft een meer bloemkoolachtige vorm daar waar een likdoorn een glanzende eeltstructuur heeft.

Oorzaken
-Likdoorns kunnen ontstaan wanneer uw schoenen te nauw zijn, spits zijn, hoge hakken of een verkeerde maat hebben. In deze gevallen kunnen uw voeten geen natuurlijke houding aannemen. Dit zorgt dat druk op bepaalde plekken van uw voeten worden vergroot, wat het ontstaan van een likdoorn in de hand werkt. De stand van uw voeten en tenen in combinatie met schoenen kan eveneens leiden tot drukplekken. Uw medisch pedicure kan u uitleggen welke schoenen voor u het best geschikt zijn.

Wat kunt u zelf doen
-Een likdoorn is meestal goed te voorkomen door wrijving op tijd op te merken en schoeisel te dragen dat de juiste lengte en breedte maat heeft, plak absoluut geen likdoorn pleisters op de likdoorn hierdoor maakt u het alleen erger omdat de salicylzuur in deze pleisters de huid week maakt en de likdoorn alleen maar dieper kan groeien.

Likdoorns laten verwijderen of behandelen
Een medisch pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen door deze handmatig en machinaal te behandelen ze kan de likdoorn in de diepte wegsnijden en daarna frezen op hoge toeren. Deze zal dan meestal direct verdwijnen en daarmee ook de pijn, dit ligt een beetje aan de tijd dat de likdoorn al aanwezig is op de voet. Bij een neuro vasculaire likdoorn kan het allemaal veel langer duren maar kan zeker wel de pijn flink verminderd worden. De medisch pedicure zal uw voeten onderzoeken om te kijken waardoor de likdoorn is ontstaan. Zij zal u adviseren hoe u een likdoorn kunt voorkomen.

Heeft u risico voeten dan moet u extra voorzichtig zijn.
 

Eelt (Callus)

Wat is eelt (Callus)

Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid. Het ontstaat van nature op plekken waar de huid last heeft van wrijving of druk. Onder de voet is vaak een dun laagje (diffuus niet snijdbaar) eelt aanwezig, dat ter bescherming van de huid dient. Dit noemen we fysiologisch eelt. In sommige situaties blijft de hoornlaag verdikken waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. Dan is er sprake van overmatig ofwel pathologisch eelt, dit eelt is snijdbaar. Het is dan ook van belang ervoor te zorgen dat dit eelt regelmatig door de medisch pedicure wordt verwijderd.

Beschrijving eelt op de voet

Pathologisch eelt is geelachtig van kleur. Het komt voor op de bal van de voet, de hiel of op, onder, aan of tussen uw tenen. Eelt kan ook aan de zijkant van uw voetzool ontstaan. U kunt er veel last van hebben. Het zorgt bijvoorbeeld voor een vermoeidheidsgevoel of pijn aan uw voeten. Eelt kan leiden tot likdoorns of kloven. Ook kunt u het gewoon storende, onaantrekkelijke gele plekken vinden. Dan kunt u dit hardnekkige eelt eenvoudig door de medisch pedicure laten verwijderen. Het is beter om dit door een professional te laten doen, dan zelf aan de gang te gaan met een eeltvijl. Een soepele en gezonde huid is van groot belang voor uw voeten, de medisch pedicure van ProVoet kan u hierover adviseren.

Pathologisch eelt ontstaat door overmatige druk van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld bij niet goed passende schoenen of kousen of bij veranderde stand van de voeten. Ook personen met buitensporige transpiratie kunnen extra eeltvorming ontwikkelen.

Wanneer het eelt zich op een hele kleine plek concentreert, dan kan er sprake zijn van een likdoorn. Wordt eelt erg dik en droog dan kunnen er kloven ontstaan.

Symptomen van eeltvorming op de voet

Meestal is eelt verhard en geel van kleur. De plek waar het zich bevindt, is verdikt en kan ruw aanvoelen.

Oorzaken eeltvorming

Door veel wrijving of druk op één gebied van uw voet, worden er meer huidcellen aangemaakt dan er aan de oppervlakte afsterven. Zo ontstaat er een eeltlaag.

Oorzaken van verhoogde druk zijn onder meer overgewicht, een verkeerde stand van de voeten en/of tenen en slecht passende sokken en/of schoenen. Ook het lopen op schoenen met hoge hakken zorgt voor een onnatuurlijke stand van uw voeten, hierdoor kan er op uw voorvoet  eelt ontstaan.

Bij sommige mensen vormt er meer eelt dan bij anderen. Heeft u een droge huid, dan heeft u over het algemeen sneller kans op eelt. Door een verminderde talgproductie hebben vooral oudere mensen vaak een droge huid - en dus ook eelt. Ook extreme zweetvoeten of een afwijkende stand van de voeten vergroten de kans op eeltvorming.

Wat kunt u zelf doen

Eelt kunt u nooit helemaal voorkomen, maar u kunt wel proberen om uw huid soepel te houden. Droog na het wassen uw voeten goed af, met name tussen de tenen. Door dagelijks uw voeten in te smeren met bijvoorbeeld verzorgende voetencrème van samenwerkende pedicures (welke bij ons te koop is) wordt uw huid goed verzorgd en blijft deze soepel. Zo blijven uw voeten zacht, voorkomt u pijnlijke kloven en zien uw voeten er verzorgd en netjes uit. Een voetencrème mag nooit tussen de tenen worden gesmeerd, anders heeft u kans op schimmels doordat dit kan gaan broeien in de schoenen.

Eelt verwijderen of weghalen?

Heeft u last van overmatige eeltvorming, dan adviseren wij om een medisch pedicure te bezoeken. Zij kan niet alleen hardnekkig eelt verwijderen, maar ook eventuele likdoorns(clavus) behandelen en oorzaken achterhalen en preventieve maatregelen adviseren.

Heeft uw risicovoeten bijvoorbeeld als gevolg van diabetes mellitus, reuma, kanker, vaatlijden, neurologische of dermatologische aandoeningen, dan kunt u ook een medisch pedicure bezoeken.

 

Ingegroeide nagel (unguis incarnatus)

Heeft u last van Ingroeiende of  Ingegroeide Teennagels,

en..... bent u het zat om steeds maar pijn te hebben, wacht dan niet langer en maak een afspraak voor het plaatsen van de laatste nieuwe techniek om eventueel een ontsteking te voorkomen of weg te nemen.   

(De zekerheid dat u geen wig-excisie in het ziekenhuis hoeft te ondergaan)

is het laten plaatsen van de:

De Unibrace en Omega Nagelbeugel techniek

Voor een indruk hiervan kijkt u onder  mijn  foto's  en maakt u een afspraak met mij.

De kosten zijn:

Medische Voetzorg ter voorbereiding 34,50

Unibrace of Omega Beugel deze worden bevestigd met composiet 37,50 

incl opzetten en  eventueel nazorg twee weken lang.

Mogelijk is ook om sterilon bij mij te kopen  6,50 ( belangrijk om 2x daags op te brengen) nadat de beugel is geplaatst

Het resultaat zal u na 1 of 2 dagen al gaan merken, in sommige gevallen is de pijn al direct verminderd.

Als u zekerheid wilt dat de ingroei nooit meer terug komt zou u zelf natuurlijk ook stappen moeten ondernemen om bijv uw afwikkeling te verbeteren dmv steunzolen of het aanpassen van verkeerd en te krap schoeisel ook uw nagels zou u in de toekomst anders moeten gaan knippen of laten knippen bijv door de medisch pedicure.